Waarom een massage

Een massage zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd en prettig voelen. Daarbij zorgt een goed uitgevoerde massage voor een verbeterde bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Een goede bloedcirculatie is nodig voor het lichaam.

Via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd, en afvalstoffen afgevoerd. Ook voor uw spieren is een goede doorbloeding van groot belang. Een spier maakt bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar er kunnen er zogenaamde ‘knopen’ ontstaan.

Een knoop, ook wel “triggerpoint” genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar blijft kleven en daardoor niet meer soepel in en uit elkaar kan bewegen. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op wat een dof, zwaar en moe gevoel in de spier geeft. Die knopen zorgen ook dat de spier op sommige plekken wat korter is en daardoor kan trekken aan het uiteinde van de spier. Met een massage worden deze knopen uit de spieren gemasseerd waardoor het melkzuur weer goed kan worden afgevoerd. Het weghalen van knopen is gunstig, aangenaam en heel gezond. Na een behandeling voelt u zich ontspanning en komt er bij u hernieuwde energie vrij.

Massage verbetert uw weerstand. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van massage op de gezondheid. Zo blijkt dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed is toegenomen. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden.

Een massage verlaagt het stresshormoon cortisol. Als cortisol te lang in het lichaam aanwezig is “kan” dat ongunstig zijn voor de weerstand. Door een goede massage raakt u diep ontspannen en schakelt het zenuwstelsel over naar herstelmodus.

Ook bevordert een massage de aanmaak van serotonine en oxytocine. Dit zijn beide feelgood-hormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Massage kan vooral goed helpen als u last heeft van malende gedachten. Bijvoorbeeld, een kwestie op uw werk, relatieproblemen of negatieve gedachten over uzelf. Met een massage komt u op een aangename manier van uw stress af en kunt u er weer fris en vrolijk tegenaan. 

 

Kortom, ook u verdient een massage!