Voetzonereflextherapie

Blijkbaar is er bewijs van voetmassage in oude Egyptische papyri, maar je moet een paar duizend jaar verder kijken naar Amerika in de jaren 1930 vanwege de moderne oorsprong van Voetzonereflextherapie. Fysiotherapeut Eunice Ingham theoretiseerde dat elk deel van het lichaam wordt weerspiegeld in ‘zones’ in de voeten. Ze bedacht de term ‘reflexologie’, in de overtuiging dat ze het hele lichaam kon behandelen door druk uit te oefenen op die ‘zones’, of reflexgebieden.

Het lijkt erop dat afval, in de vorm van gekristalliseerd calcium en urinezuur, zich ophoopt aan de zenuwuiteinden in de voet. De behandeling bestaat uit het uitoefenen van stevige druk, met vingers en duimen om de voeten, zone voor zone diep te masseren. Dit breekt alle kristallen af en stimuleert het lymfestelsel, waardoor de eliminatie wordt aangemoedigd.

Het afbreken van de kristallen produceert een ‘knapperig’ gevoel wanneer druk wordt uitgeoefend. Er wordt gezegd dat zwelling of pijn op elk deel van de voet duidt op mogelijke problemen met de in die zone gespiegelde organen. Voetzonereflextherapie is er voor om ontspanning te bevorderen zowel stress, angst en bijbehorende aandoeningen zoals hoofdpijn, PMS en slapeloosheid te behandelen. Het geeft onmiddellijke afgifte van energie aan rug- en nekpijn.

Ook is voetzonereflextherapie een van de meest populaire aanvullende massages die tijdens de zwangerschap worden gebruikt, omdat het algemene welzijn en de vitaliteit verbetert. De diepe staat van ontspanning helpt het lichaam zich aan te passen aan de grote veranderingen die plaatsvinden, en het kan helpen om veel van de ongemakken en kwalen die vaak geassocieerd worden met zwangerschap te verlichten of te voorkomen.

Mijn ervaring is dat het een prachtige, zachte en niet-invasieve manier is om de energiestroom in de lichaamssystemen te ondersteunen. Soms maakt iemand helpen met wat een alledaagse toestand lijkt echt een verschil in hun leven.

Voetzonereflextherapie